Sodapnyo..nyum2



Gulai Tempoyak Ikan Patin



Bahan2:
  • Sekor ikan patin besor.
  • 1 setengah inci kunyit hidup.
  • Cili api merah-15 biji (kalau nak pedas bersiong)
  • Tempoyak 4 sudu besar.
  • Asam gelugor-2 keping.
  • Daun kesom secekak.
  • Garam secukup rasa.
  • Air mengatasi ikan seinci.
  • Timun muda.

Cara2 masak:
  1. Potong ikan mengikut citarasa dan kelaskan dengan limau nipis/air garam untuk menghilangkan hanyir.
  2. Tumbuk(guna lesung batu) kunyit hidup+cili api sehingga lumat bersama sedikit garam.
  3. Masukkan ikan ke dalam periuk, dan curahkan air sehingga seinci melepasi paras ikan.(haha)
  4. Seterusnya masukkan kunyit, cili api, daun kesom dan tempoyak ke dalam periuk itu.
  5. Masakkan di atas api sehingga menggelegak, kemudian masukkan asam gelugor.
  6. Amaran!: JANGAN GODE(kacau). Biarkan sehingga masak.
  7. Sedia dihidangkan untuk 5 orang.


*********************************************************
Asam Pedas Ikan Patin
masak asam pedas 1 e1274950839742 Masak Asam Pedas Ikan Patin
Bahan-bahannya:


1 ekor ikan patin-potong dan bersihkan dengan asam keping
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 cm kunyit hidup*
1 cm halia*
1 btg serai dititik
Daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
4 sudu besar cili kering mesin
Air secukupnya
garam dan gula secukup rasa
minyak masak
sedikit belacan (ikut suka)
Boleh tambah sayuran seperti bendi dan terung panjang
bahan-bahan bertanda*ditumbuk
Cara-caranya:
1.Panaskan minyak, masukkan bahan yang bertumbuk tadi,tumis hingga naik bau.
2.Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3.Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air,boleh juga tambah sayuran seperti terung panjang dan bendi,biar mendidih.
4.Masukkan ikan, garam dan gula,biar hingga ikan masak,tutup api,siap untuk dihidangkan bersama nasi putih.
*********************************************************************************
Nasi Kerabu Aza


bahan-bahan sambal tumis nasi kerabu
- serai 3 btg
- santan pekat
- gula melaka
- garam
- lada kering 5-10biji (anggaran shja..ikut suka)
- halia 1cm
- bawang besar 1biji
- bwg putih 2 ulas
- asam keping 2
- serbuk kunyit ( untuk bagi warna kuning sikit)
cara-cara
- blend bahan (lada+bwg merah+bwg putih+halia)
- panaskan minyak, letak banyak siket. tumiskan bahan blend n masukkan santan..
- masukkan serai, asam keping
- tumis hingga pecah minyak..
- perasakan dengan garam dan gula melaka.

sambal kelapa ikan

- ikan kembung besar - 1 ekor
- kelapa kering 1 - 2  cawan
- cili merah
cara-cara
- bakar ikan kembung / atau rebus pun boleh..asingkan isi ikan
- kelapa kering tadi di goreng tanpa minyak hingga perang
- tumbuk kelapa yang di goreng tadi dengan isi ikan, kalu malas tumbuk pakai mesin pun boleh tapi jgn bagi lumat sgt
- cili merah tu hiris cincang halus dan tabur gaulkan dengan isi ikan dan kelapa tadi
- perasakan dengan garam sikit

No comments: